General Englih Practice Paper 2
Directions—(Q. 1–5) Which of the phrases (A), (B), (C) and (D) given below each sentence should replace the phrase printed in bold in the sentence to make it grammatically correct ? If the sentence is correct as it is given and ‘No Correction is Required’, mark (E) as the answer.
1. The company has set up a foundation which helps students who do not have the necessary funds to study ahead.
(A) further to study
(B) of studying more
(C) to study onward
(D) for higher studies
(E) No Correction Required
Ans : (D)
2. If this land is used to cultivate crops it will be additionally source of income for the villagers.
(A) a source of additional
(B) an additionally source
(C) an additional source
(D) additionally the source
(E) No Correction Required
Ans : (C)
3. Belonged to this cadre, you are eligible for facilities such as free air travel and accommodation.
(A) since you belong to
(B) whoever belongs
(C) for belonging to
(D) to belong in
(E) No Correction Required
Ans : (A)
4. The bank has hired a consultant who will look into any issues which arise during the merger.
(A) is looking over
(B) will be looked after
(C) will look out
(D) looks down on
(E) No Correction Required
Ans : (E)
5. I had severe doubts about if I successfully run a company, but my father encouraged me.
(A) if I am successful in
(B) how should I successfully
(C) whether I could successfully
(D) that I would succeed to
(E) No Correction Required
Ans : (C)
Directions—(Q. 6-10) In each question below a sentence with four words printed in bold type is given. These are lettered as (A), (B), (C) and (D). One of these four words printed in bold may be either wrongly spelt or inappropriate in the context of the sentence. Find out the word which is wrongly spelt or inappropriate if any. The letter of that word is your answer. If all the words printed in bold are correctly spelt and also appropriate in the context of the sentence, mark (E) i.e. ‘All Correct’ as your answer.
6. RBI has attempted (A) to spend (B) financial (C) awareness (D) through this programme. All Correct (E)
Ans : (B)
7. In order to succeed (A) it is crucial (B) for an organisation to constantly (C) improve. (D) All Correct (E)
Ans : (E)
8. With some assistance (A) from her son she was enable (B) to settle (C) her debts (D) on time. All Correct (E)
Ans : (B)
9. Though the government initiated (A) a large sum (B) of money in the
scheme (C) it was a failure. (D) All Correct (E)
Ans : (A)
10. We have prepared a detailed (A) report giving various (B) solutions (C) to resort (D) the problem. All Correct (E)
Ans : (D)
Directions—(Q. 11-15) Rearrange the following six sentences (a), (b), (c), (d), (e) and (f) in the proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions given below them.
(a) I was pleased by their reaction.
(b) Writing my speech was easy, but I was unsure if I could motivate the employees to donate to those affected by the earthquake.
(c) Instead of throwing out their unusable articles, they had transferred them to my office in the name of donations.
(d) When a reputed company invited me to deliver a lecture on Corporate Social Responsibility, I agreed.
(e) It was an affluent company and the well dressed employees who met me afterwards promised to send lots of donations to my office.
(f) What I saw however when I opened the bags of ‘donations’ they had sent shocked me.
11. Which of the following should be the SECOND sentence after rearrangement ?
(A) (b)
(B) (c)
(C) (d)
(D) (e)
(E) (f)
Ans : (A)
12. Which of the following should be the THIRD sentence after rearrangement ?
(A) (a)
(B) (b)
(C) (c)
(D) (d)
(E) (e)
Ans : (E)
13.. Which of the following should be the FOURTH sentence after rearrangement ?
(A) (a)
(B) (b)
(C) (c)
(D) (d)
(E) (e)
Ans : (A)
14. Which of the following should be the LAST (SIXTH) sentence after rearrangement ?
(A) (b)
(B) (c)
(C) (d)
(D) (e)
(E) (f)
Ans : (B)
15. Which of the following should be the FIRST sentence after rearrangement ?
(A) (a)
(B) (b)
(C) (c)
(D) (d)
(E) (e)
Ans : (D)
Directions—(Q. 16–20) Read each sentence to find out whether there is any grammatical error or idiomatic error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer. If there is no error, the answer is (E).(Ignore errors of punctuation, if any.)
16. He has travelled (A) / all over the world (B) / yet he speaks (C) / several languages fluently. (D) No error (E)
Ans : (C)
17. A successful company is (A) / any that makes a good (B) / profit and provides (C) / high returns to its shareholders. (D) No error (E)
Ans : (B)
18. The agreement on (A) / which all of us have (B) / worked so hard will (C) / be sign tomorrow. (D) No error (E)
Ans : (D)
19. It is necessarily to maintain (A) / a record of all transactions (B) / in case the auditors (C) / want to see it. (D) No error (E)
Ans : (A)
20. Very few young trainees (A) / willingly undertake (B) / a posting to a branch (C) / located in a rural area. (D) No error (E)
Ans : (E)
Directions—(Q. 21–28) In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.
Today, twenty-two years after the bank …(21)…, it has over a thousand branches all over the country and the staff …(22)… about twenty three lakh borrowers. We decided to operate …(23)… from conventional banks who would ask their clients to come to their office. Many people in rural areas found this …(24)…. Our bank is therefore based on the …(25)… that people should not come to the bank but that the bank should go to the people. Our loans are also …(26)… we give them for activities from candle making to tyre repair. We also keep …(27)… checks on the borrower through weekly visits. We do this to make certain that the family of the borrower is …(28)… from the loan.
21. (A) origin
(B) commence
(C) existed
(D) began
(E) inaugurated
Ans : (E)
22. (A) assemble
(B) cope
(C) interact
(D) deal
(E) handle
Ans : (E)
23. (A) differently
(B) similar
(C) reverse
(D) opposite
(E) identically
Ans : (A)
24. (A) worried
(B) upset
(C) panicking
(D) anxious
(E) threatening
Ans : (D)
25. (A) principle
(B) discipline
(C) opportunity
(D) chance
(E) advantage
Ans : (A)
26. (A) worth
(B) vary
(C) disburse
(D) contrast
(E) diver
Ans : (B)
27. (A) consistently
(B) regular
(C) often
(D) frequently
(E) daily
Ans : (B)
28. (A) benefiting
(B) serving
(C) welfare
(D) obliged
(E) progress
Ans : (A)
For HOT Govt. Jobs Submit your resume!!
Sarkari Naukri, Indian Government Jobs, PSU Jobs, Bank Jobs

0 comments:
Post a Comment