Aptitude/ Reasoning/ Numeric Ability Paper 6
For the following, find the next term in the series
1. 6, 24, 60,120, 210
a) 336 b) 366 c) 330 d) 660
Answer : a) 336
Explanation : The series is 1.2.3, 2.3.4, 3.4.5, 4.5.6, 5.6.7, ..... ( '.' means product)
2. 1, 5, 13, 25
Answer : 41
Explanation : The series is of the form 0^2+1^2, 1^2+2^2,...
3. 0, 5, 8, 17
Answer : 24
Explanation : 1^2-1, 2^2+1, 3^2-1, 4^2+1, 5^2-1
4. 1, 8, 9, 64, 25 (Hint : Every successive terms are related)
Answer : 216
Explanation : 1^2, 2^3, 3^2, 4^3, 5^2, 6^3
5. 8,24,12,36,18,54
Answer : 27
6. 71,76,69,74,67,72
Answer : 67
7. 5,9,16,29,54
Answer : 103
Explanation : 5*2-1=9; 9*2-2=16; 16*2-3=29; 29*2-4=54; 54*2-5=103
8. 1,2,4,10,16,40,64 (Successive terms are related)
Answer : 200
Explanation : The series is powers of 2 (2^0,2^1,..).
All digits are less than 8. Every second number is in octal number system.
128 should follow 64. 128 base 10 = 200 base 8.
Questions 9-12 are based on the following :
Three adults – Roberto, Sarah and Vicky – will be traveling in a van with five children – Freddy, Hillary, Jonathan, Lupe, and Marta. The van has a driver’s seat and one passenger seat in the front, and two benches behind the front seats, one beach behind the other. Each bench has room for exactly three people. Everyone must sit in a seat or on a bench, and seating is subject to the following restrictions:
An adult must sit on each bench.
Either Roberto or Sarah must sit in the driver’s seat.
Jonathan must sit immediately beside Marta.
9. Of the following, who can sit in the front passenger seat ?
(a) Jonathan (b) Lupe (c) Roberto (d) Sarah (e) Vicky
10. Which of the following groups of three can sit together on a bench?
(a) Freddy, Jonathan and Marta (b) Freddy, Jonathan and Vicky
(c) Freddy, Sarah and Vicky (d) Hillary, Lupe and Sarah
(e) Lupe, Marta and Roberto
11. If Freddy sits immediately beside Vicky, which of the following cannot be true ?
a. Jonathan sits immediately beside Sarah
b. Lupe sits immediately beside Vicky
c. Hillary sits in the front passenger seat
d. Freddy sits on the same bench as Hillary
e. Hillary sits on the same bench as Roberto
12. If Sarah sits on a bench that is behind where Jonathan is sitting, which of the following must be true ?
f. Hillary sits in a seat or on a bench that is in front of where Marta is sitting
g. Lupe sits in a seat or on a bench that is in front of where Freddy is sitting
h. Freddy sits on the same bench as Hillary
i. Lupe sits on the same bench as Sarah
j. Marta sits on the same bench as Vicky
13. A farmer has two rectangular fields. The larger field has twice the length and 4 times the width of the smaller field. If the smaller field has area K, then the are of the larger field is greater than the area of the smaller field by what amount?
(a) 6K (b) 8K (c) 12K (d) 7K
14. Nine equal circles are enclosed in a square whose area is 36sq units. Find the area of each circle.
15. Is z less than w? z and w are real numbers.
(I) z2 = 25
(II) w = 9
To answer the question,
a) Either I or II is sufficient
b) Both I and II are sufficient but neither of them is alone sufficient
c) I & II are sufficient
d) Both are not sufficient
16. A speaks truth 70% of the time; B speaks truth 80% of the time. What is the probability that both are contradicting each other?
18. In a family 7 children don't eat spinach, 6 don't eat carrot, 5 don't eat beans, 4 don't eat spinach & carrots, 3 don't eat carrot & beans, 2 don't eat beans & spinach. One doesn't eat all 3. Find the no. of children.
Ques. Six swimmers A, B, C, D, E, F compete in a race. The outcome is as follows.
i. B does not win.
ii. Only two swimmers separate E & D
iii. A is behind D & E
iv. B is ahead of E , with one swimmer intervening
v. F is a head of D
19. Who stood fifth in the race ?
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E
Ans: (e)
20. How many swimmers seperate A and F ?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
(e) cannot be determined
Ans: (d)
21. The swimmer between C & E is
(a) none
(b) F
(c) D
(d) B
(e) A
Ans: (a)
22. If the end of the race, swimmer D is disqualified by the Judges then swimmer B finishes in which place
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
(e) 5
Ans: (b)
Ques. There are six steps that lead from the first to the second floor. No two people can be on the same step
Mr. A is two steps below Mr. C
Mr. B is a step next to Mr. D
Only one step is vacant ( No one standing on that step )
Denote the first step by step 1 and second step by step 2 etc.
23. If Mr. A is on the first step, Which of the following is true?
(a) Mr. B is on the second step
(b) Mr. C is on the fourth step.
(c) A person Mr. E, could be on the third step
(d) Mr. D is on higher step than Mr. C.
Ans: (d)
24. If Mr. E was on the third step & Mr. B was on a higher step than Mr. E which step must be vacant
(a) step 1
(b) step 2
(c) step 4
(d) step 5
(e) step 6
Ans: (a)
25. If Mr. B was on step 1, which step could A be on?
(a) 2&e only
(b) 3&5 only
(c) 3&4 only
(d) 4&5 only
(e) 2&4 only
Ans: (c)
26. If there were two steps between the step that A was standing and the step that B was standing on, and A was on a higher step than D , A must be on step
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 5
(e) 6
Ans: (c)
27. Which of the following is false
i. B&D can be both on odd-numbered steps in one configuration
ii. In a particular configuration A and C must either both an odd numbered steps or both an even-numbered steps
iii. A person E can be on a step next to the vacant step.
(a) i only
(b) ii only
(c) iii only
(d) both i and iii
Ans: (c)
For HOT Govt. Jobs Submit your resume!!
Sarkari Naukri, Indian Government Jobs, PSU Jobs, Bank Jobs

0 comments:
Post a Comment