Aptitude /Reasoning/ Numeric Ability Paper 4
1. There are 6 red shoes & 4 green shoes . If two of red shoes are drawn what is the probability of getting red shoes
Ans: 6c2/10c2
2. To 15 lts of water containing 20% alcohol, we add 5 lts of pure water. What is % alcohol.
Ans : 15%
3. A worker is paid Rs.20/- for a full days work. He works 1,1/3,2/3,1/8.3/4 days in a week. What is the total amount paid for that worker ?
Ans : 57.50
4. If the value of x lies between 0 & 1 which of the following is the largest?
(a) x
(b) x2
(c) -x
(d) 1/x
Ans : (d)
5. If the total distance of a journey is 120 km .If one goes by 60 kmph and comes back at 40kmph what is the average speed during the journey?
Ans: 48kmph
6. A school has 30% students from Maharashtra .Out of these 20% are Bombey students. Find the total percentage of Bombay?
Ans: 6%
7. An equilateral triangle of sides 3 inch each is given. How many equilateral triangles of side 1 inch can be formed from it?
Ans: 9
8. If A/B = 3/5,then 15A = ?
Ans : 9B
9. Each side of a rectangle is increased by 100% .By what percentage does the area increase?
Ans : 300%
10. Perimeter of the back wheel = 9 feet, front wheel = 7 feet on a certain distance, the front wheel gets 10 revolutions more than the back wheel .What is the distance?
Ans : 315 feet.
11. Perimeter of front wheel =30, back wheel = 20. If front wheel revolves 240 times. How many revolutions will the back wheel take?
Ans: 360 times
12. 20% of a 6 litre solution and 60% of 4 litre solution are mixed. What percentage of the mixture of solution
Ans: 36%
13. City A's population is 68000, decreasing at a rate of 80 people per year. City B having population 42000 is increasing at a rate of 120 people per year. In how many years both the cities will have same population?
Ans: 130 years
14. Two cars are 15 kms apart. One is turning at a speed of 50kmph and the other at 40kmph . How much time will it take for the two cars to meet?
Ans: 3/2 hours
15. A person wants to buy 3 paise and 5 paise stamps costing exactly one rupee. If he buys which of the following number of stamps he won't able to buy 3 paise stamps.
Ans: 9
16. There are 12 boys and 15 girls, How many different dancing groups can be formed with 2 boys and 3 girls.
17. Which of the following fractions is less than 1/3
(a) 22/62
(b) 15/46
(c) 2/3
(d) 1
Ans: (b)
18.One of Mr. Horton,his wife,their son,and Mr. Horton's mother is a doctor and another is a lawyer.
a)If the doctor is younger than the lawyer, then the doctor and the lawyer are not blood relatives.
b)If the doctor is a woman, then the doctor and the lawyer are blood relatives.
c)If the lawyer is a man, then the doctor is a man.
Whose occupation you know?
Ans.Mr. Horton:he is the doctor.
19.Mr. and Mrs. Aye and Mr. and Mrs. Bee competed in a chess tournament.Of the three games played:
a)In only the first game were the two players married to each other.
b)The men won two games and the women won one game.
c)The Ayes won more games than the Bees.
d)Anyone who lost game did not play the subsequent game.
Who did not lose a game?
Ans.Mrs.Bee did not lose a game.
20. There are two circles, one circle is inscribed and another circle is circumscribed over a square. What is the ratio of area of inner to outer circle?
Ans: 1 : 2
21. Three types of tea the a,b,c costs Rs. 95/kg,100/kg and70/kg respectively.How many kgs of each should be blended to produce 100 kg of mixture worth Rs.90/kg,given that the quntities of band c are equal
a)70,15,15
b)50,25,25
c)60,20,20
d)40,30,30
Ans. (b)
22. in a class, except 18 all are above 50 years.
15 are below 50 years of age. How many people are there
(a) 30
(b) 33
(c) 36
(d) none of these.
Ans. (d)
23. If a boat is moving in upstream with velocity of 14 km/hr and goes downstream with a velocity of 40 km/hr, then what is the speed of the stream ?
(a) 13 km/hr
(b) 26 km/hr
(c) 34 km/hr
(d) none of these
Ans. A
24. Find the value of ( 0.75 * 0.75 * 0.75 - 0.001 ) / ( 0.75 * 0.75 - 0.075 + 0.01)
(a) 0.845
(b) 1.908
(c) 2.312
(d) 0.001
Ans. A
25. A can have a piece of work done in 8 days, B can work three times faster than the A, C can work five times faster than A. How many days will they take to do the work together ?
(a) 3 days
(b) 8/9 days
(c) 4 days
(d) can't say
Ans. B
For HOT Govt. Jobs Submit your resume!!
Sarkari Naukri, Indian Government Jobs, PSU Jobs, Bank Jobs

0 comments:
Post a Comment