General Awareness Paper 2

Tuesday, January 19, 2010

General Awareness Paper 2


26. As per news reports MTNL recently launched it “3G Services” and became the first telecom operator to launch the same in India. What is the full form of ‘G’ in 3G ?
(A) Global                 (B) Generation
(C) Growth               (D) Gravity
(E) None of these
Ans : (B)

27. India recently signed an agreement with which of the following countries so that it can import Uranium from it ?
(A) China                (B) Tunisia
(C) Brazil                 (D) Taiwan
(E) None of these
Ans : (E)

28. The annual meeting of the world Economic Forum was organized in January–February 2009 in ……
(A) Davos                    (B) Brasilia
(C) Washington DC      (D) London
(E) Tokyo
Ans : (A)

29. What is the minimum support price announced by the Govt. of India for Rabi crops of wheat ?
(A) Rs. 900 quintal              (B) Rs. 950 quintal
(C) Rs. 1,000 quintal           (D) Rs. 1,080 quintal
(E) Rs. 1,200 quintal
Ans : (D)

30. Which of the following is/are the highlights of the ‘project Snow Leopard’ launched in recent past ?
1. It is launched to safeguard and conserve India’s unique natural heritage and high altitude wild life.
2. The project is launched to make another hitech permanent Lab on South pole.
3. It is nothing but a project to protect snow leopards found in Himalayan region which is facing the fear of extinction.

(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Both 1 and 3 only
(E) None of these
Ans : (A)

31. Which of the following has now became the Third Largest Economy of the World ?
(A) Brazil
(B) India
(C) China
(D) Japan
(E) Russia
Ans : (C)

32. Ms. Johanna Sigurdardottir has taken over as the first women Prime Minister of
(A) Brazil
(B) Iceland
(C) Peru
(D) New Zealand
(E) Tunisia
Ans : (B)

33. Govt. of India has decided to set up two more All India Institute of Medical Sciences (AIIMS) like institutes in near future. These new institutions would be established in
(A) West Bengal and Uttar Pradesh
(B) Haryana & Punjab
(C) Punjab & Tamil Nadu
(D) Tamil Nadu and Andhra Pradesh
(E) Gujarat and Maharashtra
Ans : (A)

34. Duleep Trophy is associated with the game of …
(A) Hockey
(B) Badminton
(C) Football
(D) Lawn Tennis
(E) Cricket
Ans : (E)

35. Who amongst the following is the winner of Saraswati Samman 2008 ?
(A) Gulzar
(B) Nida Fazli
(C) Srilal Shukla
(D) Govind Mishra
(E) Lakhmi Nandan Bora
Ans : (E)

36. Who amongst the following is the New Prime Minister of Israel after the general election held there in recent past ?
(A) Lieberman
(B) Tzipi Livini
(C) Shimon Peres
(D) Benjamin Netanyahu
(E) None of these
Ans : (D)

37. Who amongst the following is the highest Wicket taker in the history of cricket ?
(Both ODI and Test Cricket)
(A) Wasim Akram
(B) Anil Kumble
(C) Stephan Fleming
(D) Shane Warne
(E) Muttiah Muralidharan
Ans : (E)

38. Which of the following commissions set up by the President of India decides the distribution of tax incomes between the Central and State Govts. ?
(A) Central Law Commission
(B) Pay Commission for Govt. Employees
(C) Administrative Reforms Commission
(D) Planning Commission
(E) Finance Commission
Ans : (E)

39. Who amongst the following became the first Indian to win ‘Golden Globe Award 2009’ ?
(A) Shivkumar Sharma
(B) Anu Malik
(C) Zakir Hussain
(D) A. R. Rahman
(E) None of these
Ans : (D)

40. Sania Mirza won the Mixed Doubles of which of the following tennis matches alongwith Mahesh Bhupati ?
(A) US Open 2009
(B) Australian Open 2009
(C) South Africa Tennis Open 2009
(D) ATP Challenger Tennis Championship 2009
(E) None of these
Ans : (B)

41. We very frequently read about the activities of the Foreign Exchange Market in newspapers/magazines. Which of the following is/are the major functions of the same ?
1. Transfer of purchasing power from domestic to foreign market.
2. Providing credit for financing foreign trade.
3. Power to purchase gold from foreign countries as most of the nations still work on Gold Standards.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Both 1 and 2 only
(E) Both 2 and 3 only
Ans : (D)

42. Who amongst the following players won the National Shooting Championship held in January 2009 ?
(A) Abhinav Bindra
(B) Omkar Singh
(C) Gurpreet Singh
(D) Anjali Bhagwat
(E) None of these
Ans : (E)

43. Who amontst the following is the author of the book “Termites in the Trading system” ?
(A) M. S. Swaminathan
(B) Jagdish Bhagwati
(C) Jaswant Singh
(D) M. Chelapati Rao
(E) None of these
Ans : (B)

44. The Govt. of India recently introduced Money Laundering Bill 2009. Under the bill which of the following agencies is empowered to search the premises after the offence is committed and a case is filed ?
(A) Income Tax Department
(B) Vigilance Department of the Reserve Bank of India
(C) Enforcement Directorate
(D) Central Bureau of Investigation
(E) None of these
Ans : (C)

45. Which of the following is/are the components of the Fiscal Deficit ?
1. Budgetary Deficit
2. Market Borrowings
3. Expenditure made from Pradhan Mantri Rahat Kosh
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 and 3
(E) None of these
Ans : (A)

46. Which of the following is the Trophy/Cups associated with the game of Hockey ?
(A) Derby
(B) Agha Khan Cup
(C) Merdeka
(D) Vizzy Trophy
(E) Rovers Cup
Ans : (B)

47. Which of the following is not a Welfare scheme launched by the Govt. of India ?
(A) Village Grain Bank Scheme
(B) Sampoorna Gramin Rozgar Yojana
(C) Annapurna Scheme
(D) Midday Meal Scheme
(E) Bharat Nirman Yojana
Ans : (E)

48. Which of the following are the instruments of Credit Control in the hands of the RBI ?
1. Lowering or raising the discount and interest rates.
2. Raising the minimum support price of the major agro products.
3. Lowering or raising the minimum cash reserves maintained by the commercial banks.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Both 1 and 3 only
(E) Both 2 and 3 only
Ans : (C)

49. Who amongst the following is the author of the Book “Dreams from My Father : A Story of Race and Inheritance” ?
(A) Barack Obama
(B) John Evans Aatta Mills
(C) Nelson Mandela
(D) Danny Boyle
(E) None of these
Ans : (A)

50. Which of the following programmes was launched to further improve the facilities of irrigation in rural India ?
(A) National Social Assistance programme
(B) Construction of Kiosks for poors
(C) Sampoorna Grameen Rozgar Yojana
(D) Annapurna Scheme
(E) National Watershed Development Programme
Ans : (E)


For HOT Govt. Jobs Submit your resume!!


Sarkari Naukri, Indian Government Jobs, PSU Jobs, Bank Jobs

0 comments:

Post a Comment

 
 
 
 
Discalimer:AllGovtNaukri.Com-- There may be some error in reporting of some of the job postings, Readers are requested to confirm the information from the original source.
Adsense Policy-This post confirms my ownership of the site and that this site adheres to Google AdSense program policies and Terms and Conditions.